Flora vascular del Parc Natural del Túria
El tram de llit i riberes del riu Túria, situat entre els municipis de Pedralba i Paterna, vora de 4.600 hectàrees, és un dels últims pulmons forestals que sobreviu en una zona tan poblada i industrialitzada com és l'àrea metropolitana de València.
És una característica de la zona la trobada entre els relleus orogràfics del Sistema Ibèric i la plana al·luvial del riu Túria, que configura un paisatge pla, amb l'empremta del llit i la ribera del Túria, rodejat de suaus ondulacions travessades per barrancs que conflueixen en el riu, a més de ser un important corredor biològic que permet l´intercanvi genètic de les espècies entre les terres d´interior i la plana de València.
El conjunt mostra un paisatge dinàmic i variat, al qual correspon una notable diversitat d'hàbitats i d'espècies de fauna i flora. L'escassa precipitació mitjana implica que el pi blanc i les màquies posseïsquen un elevat valor ecològic, que ha donat lloc a una autèntica illa biogeogràfica, rica en espècies de clima semiàrid, rodejada de zones de major precipitació.
Es troben així espècies vegetals d'òptim ibero-nord-africà, que no existeixen en altres zones de la província de València. Cal destacar la pervivència de certs endemismes valencians com l'albada sedosa (Anthyllis lagascana), la cua de gat (Sideritis juryi), el timó mascle (Teucrium edetanum) o l'albada d'espiga fina (Anthyllis terniflora).
La flora del parc ascendeix a 1.142 tàxons (espècies i subespècies), agrupats en 533 gèneres i 123 famílies.